Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke

Avtor Jadranka Smiljić

Knjiga #5/52: Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke

Avtor: Aljoša Bagola

Spremenimo pričakovanja in pričakujmo spremembe.

“Izgorelost ni znak slabosti, temveč opomnik, da smo ljudje, ne stroji. Spoznajmo svoje meje, negujmo svojo dušo in se postavimo na prvo mesto v svojem življenju.”

To je moja letošnja prva audio knjiga oz zvočna e-knjiga. Ugotovila sem, da nisem ljubiteljica teh zvočnih e-knjig, če jo seveda ne bere Sebastijan Cavazza. Potem mi lahko prodaš čisto vse.

A se samo meni zdi ali so začeli vsi uporabljati besedo Izgorelost. Kar naenkrat je postala zelo priljubljeno stanje mnogih podjetnikov, da o influencerjev ne zgubljam besed. Saj veste ko postane nekaj moderno, pa četudi ni pozitivno, kar naenkrat vsi to morajo imeti, Kar naenkrat so/smo vsi izgoreli, pregoreli. Meni se zdi, da smo vsi ponoreli v času, kjer nam je vse na voljo in to takoj zdaj v tem trenutku, če ne to ni sreča.

Vendar sreča ni stvar intenzivnosti, temveč sposobnost vnesti v svoje življenje ravnovesje in harmonijo. V kolikor smo zmerni bomo v izobilju okusili radosti življenja. Ravnovesje, mir in veselje so plod uspešnega življenja. Začne se s prepoznavanjem svojih talentov in iskanjem načinov, kako z njihovo uporabo služiti drugim.

No pa da se vrnemo nazaj k tematiki knjige 😉

Kaj pa je izgorelost?

Izgorelost je stanje, ki se pojavi zaradi dolgotrajnega izčrpavanja fizičnih, čustvenih in mentalnih virov posameznika. Pogosto je povezana z intenzivnim delovnim tempom, visokimi pričakovanji, dolgotrajnim stresom in pomanjkanjem zadovoljstva ter izpolnjenosti v poklicnem ali osebnem življenju.

In kako veš da si izgorel?

Simptomi izgorelosti se lahko razlikujejo, vendar običajno vključujejo:

  1. Izčrpanost: občutek stalne utrujenosti in izgube energije, kljub počitku.
  2. Povečana razdražljivost: postanete hitro vznemirjeni, nestrpni ali preobčutljivi.
  3. Zmanjšana motivacija: izguba zanimanja za delo, zmanjšana produktivnost in občutek izgube smisla.
  4. Emocionalna izpraznjenost: občutek praznine, apatije in izgube čustvenega odziva.
  5. Zmanjšana odpornost: oslabljen imunski sistem, povečana dovzetnost za bolezni in težave s spanjem.
  6. Težave s koncentracijo: težave pri osredotočanju, zmanjšana sposobnost odločanja in povečana zmedenost.
  7. Odmik od dejavnosti: izogibanje obveznostim, umikanje od socialnih stikov in izguba zanimanja za hobije.

V sami knjigi pa avtor na svoj edinstven, meni osebno zelo všečen način, pove svojo zgodbo izgorelosti. Čeprav on sam trdi, da ni vodič, kako preprečiti oz uvideti simptome izgorelosti in kako to stanje sanirati se bova morala na tej točki ne strinjati.

S svojim edinstvenim marketinškim pristopom, ker iz svoje kože pač ne more, in to je zelo dobro, nam natrosi ogromno primerov, kaj bi v resnici nam moralo biti pomembno in da se naj ne pehamo za uspehom, ki nam nalaga družba ampak za osebnim zadovoljstvom.

Še nekaj malega o avtorju

Aljoša Bagola je eden izmed najvidnejših ustvarjalcev v slovenskem oglaševanju. Je zelo priznan in iskan predavatelj, kolumnist. Za svoje delo v oglaševanju je prejel preko 100 nagrad in priznanj na domačih in mednarodnih oglaševalskih festivalih. Bil je razglašen za slovenskega kreativnega direktorja desetletja. S svojo knjigo Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke prinaša iskreno osebno izpoved o soočenju z izgorelostjo.

Knjigo priporočam vsem, četudi niste izgoreli, mogoče pa boste s to knjigo lahko malo bolje razumeli tiste ki so, resnično so.

Hvala, ker ste se posvetili branju članka. Vabljeni, da nadaljujete z raziskovanjem spletne strani, kjer boste našli še več zanimivih vsebin. Upam, da sem vas navdušila in boste vzeli knjigo v roke. Kdor bere knjige živi tisoč življenj.

S hvaležnostjo Jadranka Smiljić

You may also like

Želimo vas obvestiti, da naša spletna stran uporablja piškotke, da vam zagotovimo najboljše virtualno doživetje! Sprejmi Preberi več