Raziskovanje zločina v romanu Umazane roke

Avtor Jadranka Smiljić

Knjiga #16/52: Umazane roke

Avtorica: Janko Valjavec

Umazane roke je kriminalka, ki vas vleče v temačne svet zloćina, poličnih spletk in maščevanja.

Želite odlično kriminalno literaturo? V tem primeru je ta knjiga prava izbira. Čeprav sama nisem velika privrženka kriminalk, sem se ob branju te knjige povsem potopila vanjo. Pisatelj bralca spretno drži v napetosti, hkrati pa mu dopušča, da domišljija prosto zacveti. Sama sem sestavila vsaj deset svojih lastnih razpletov zgodbe. In prav v tem tiči čar branja knjig – ni le o pasivnem sprejemanju besedila, temveč tudi o aktivnem sodelovanju bralčeve domišljije, ki postavi vse možne scenarije pred oči bralca.


Knjiga je postavljena v temnem obdobju druge svetovne vojne, ko je Nemčija okupirala Slovenijo. V teh težkih časih je nemška tajna policija, Gestapo, aktivno delovala in izvajala svojo represivno oblast nad prebivalci.

Da bi bolje razumeli knjigo si poglejmo kdo so bili Gestapo in Črna roka

Gestapo

Gestapo je kratica za Geheime Staatspolizei, kar v nemščini pomeni “Tajna državna policija”. Gre za eno izmed najbolj zloglasnih tajnih policij v zgodovini, ki je delovala v nacistični Nemčiji med 1933 in 1945. Ustanovljena je bila po prihodu nacistov na oblast in je bila neposredno podrejena vodstvu nacističke stranke. Gestapo je bila odgovorna za zatiranje političnih nasprotnikov, izvajanje političnih preganjanj, mučenje, aretacije, in izginotja posameznikov, ki so se kritično izražali do nacističnega režima. Njihove dejavnosti so bile bistven del represije, ki je zaznamovala nacistično obdobje in drugo svetovno vojno.

Črna roka

Črna roka je bila teroristična organizacija, aktivna v slovenskih deželah med drugo svetovno vojno, ki je izvajala atentate članov Osvobodilne fronte in slovenskih partizanov. Glavni cilj skupine je bila odprava komunizma in njegovih podpornikov. Črno roko mnogi povezujejo s Katoliško cerkvijoin Slovenskim domobranstvom

Začetki Črne roke

“Črna roka” je bila tajna organizacija, ki je delovala v Kraljevini Srbiji in nato v Kraljevini Jugoslaviji v prvi polovici 20. stoletja. Organizacija je bila ustanovljena leta 1901 z namenom boja za srbsko narodno enotnost in osvoboditev Srbov izpod otomanskega vpliva. Črna roka je bila močno vpletena v politične in vojaške dejavnosti tistega časa.

Najbolj znano delovanje Črne roke je bila atentatna operacija, ki je pripeljala do umora avstro-ogrskega nadvojvode Franca Ferdinanda v Sarajevu leta 1914. Ta atentat je bil povod za začetek prve svetovne vojne. Črna roka je bila vpletena v priprave na atentat, vendar ni jasno, ali so bili njeni člani neposredno vpleteni v izvršitev umora.

Črna roka je igrala pomembno vlogo v političnih in vojaških dogodkih Balkana v zgodnjem 20. stoletju, vključno z balkanskimi vojnami in prvo svetovno vojno. Njeno delovanje je bilo zaznamovano s skrivnostjo, zarotami in vpletenostjo v različne politične frakcije.

Po koncu prve svetovne vojne in razpadu Avstro-Ogrske ter Osmanskega cesarstva se je Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev (kasneje preimenovana v Kraljevino Jugoslavijo) oblikovala kot nova država, in delovanje Črne roke je postopoma izgubilo svoj vpliv in pomen.

Na kratko o vsebini

Pozno zvečer v jeseniškem mestu se zgodi morilski napad, ki bralca takoj potegne v srhljivo zgodbo. Štirje zamaskirani moški se pretvarjajo, da so policisti, a njihov resnični namen je skrajno zlonameren. Vstopijo v hišo mestnega fotografa, a ta obisk se konča tragično z usodnim strelom v glavo. Umor močno spominja na likvidacije, ki jih je izvajala zloglasna Črna roka, in to postane izhodišče za temeljito preiskavo primera.

Gestapo, zloglasna nemška tajna policija, se loti preiskave, vendar se hitro znajdejo v slepi ulici. Kljub svojim metodam in sredstvom ne morejo razrešiti primera. V tej obupani situaciji gestapo pokliče po pomoči iz nepričakovanega vira – Komisarja Konrada Starmana, izkušenega preiskovalca, ki se ne zapleta v politične igre.

Starman je povsem nepolitičen, zato ga lahko skorajda imamo za neodvisnega raziskovalca. S svojimi edinstvenimi metodami in nekonvencionalnim pristopom k preiskavi se poda na pot iskanja morilca.

Roman “Umazane roke” se odvija v turbulentnem času zgodovine, in vas popelje skozi temačne ulice mesta in širše okolice. Je kriminolška pustolovščina, ki združuje elemente KAZENSKEGA PREGONA in ZGODOVINSKEGA ROMANA, ustvarjajoč napeto in vznemirljivo branje.

“Umazane roke” razkriva temačne skrivnosti in politične igre, ki vodijo do razrešitve primera. To je zagotovo ena najbolj branih kriminalk, ki bo bralce očarala z vsebino in jih popeljala na napet preiskovalni pohod skozi zgodovino.

Hvala, ker ste se posvetili branju članka. Vabljeni, da nadaljujete z raziskovanjem spletne strani, kjer boste našli še več zanimivih vsebin.

S hvaležnostjo Jadranka Smiljić

You may also like

Želimo vas obvestiti, da naša spletna stran uporablja piškotke, da vam zagotovimo najboljše virtualno doživetje! Sprejmi Preberi več