Uporaba tehnologije – Osebna odgovornost

Avtor Jadranka Smiljić

Včerajšnja Okrogla Miza: Vpliv Novih Tehnologij na Družinske in Družbene Vezi – Izziv Ali Priložnost?

“Tehnologija sama po sebi ni dobra ali slaba, odvisno je od tega, kako jo uporabljamo.”

William Pollard

Včeraj sem se nepričakovano znašla na okrogli mizi, ki pa se je izkazala bolj kot pogovor o negativnih vplivih tehnologije na naše otroke. Kljub temu, da je definicija okrogle mize določala, da gre za dogodek, kjer se razpravlja o določeni temi, je bila obravnavana tema pretežno negativna.

Definicija okrogle mize

Okrogla miza, kot smo jo dojemali, je dogodek, na katerem se zberejo različni strokovnjaki, deležniki ali posamezniki, da bi prispevali svoja stališča, mnenja in izkušnje v zvezi s to temo. Namen okrogle mize je spodbujanje odprtega dialoga in izmenjava idej ter omogočanje poglobljenega raziskovanja teme. Kljub temu so organizatorji povabili izključno strokovnjake, ki so imeli negativno nagnjene poglede na tehnologijo, medije, internet in telefone.

Medvrstniško nasiljo

Na začetku je bila obravnavana tema medvrstniškega nasilja, vendar se mi je zdelo, da je težko določiti, ali gre za medvrstniško nasilje, saj internet omogoča anonimnost. Nemogoče je trditi, kdo je dejansko avtor neprimernih komentarjev – odrasla oseba ali celo “chatboti,” programi, ki se uporabljajo za škodljive namene.

Razprava se je nadaljevala, pri čemer je tehnologija postala krivec za številne družbene probleme, odvisnost od družabnih omrežij do neprimernega obnašanja. Zdelo se mi je, da je tako razmišljanje omejujoče in neproduktivno, saj tehnologijo ne moremo obsojati, temveč moramo sprejeti odgovornost za način njene uporabe.

Tehnologija in odnosti v družini

Presenetilo me je, da so vsi trije sogovorniki imeli pozitiven odnos do uporabe tehnologije in so ohranjali harmonične odnose v svojih družinah. Zato me je presenetilo, kako lahko tako strogo obsojajo tehnologijo. Tehnologija je izum človeštva, ki odraža razvoj družbe. Ali nas je popeljala v boljšo ali slabšo smer, je odprto vprašanje. Vendar je ena stvar jasna – tehnologija je orodje, in od nas je odvisno, kako jo bomo uporabili.

Pozitivni in negativni vplivi tehnologije

Medtem ko poznamo negativne učinke tehnologije, imamo dokaze za mnoge pozitivne učinke, ki jih je prinesla. Tehnologija je postala nepogrešljiv del našega življenja in je ključna za našo družbo

Pozitivne misli o tehnologiji:

  1. Orodje za napredek: Tehnologija je gonilna sila napredka in inovacij. Omogoča nam reševanje kompleksnih problemov, izboljšuje kakovost življenja in povečuje učinkovitost v mnogih sektorjih, vključno z zdravstvom, izobraževanjem, inovacijami in komunikacijo.
  2. Povezovanje sveta: Internet in komunikacijske tehnologije so omogočile globalno povezovanje. Ljudje s celega sveta lahko komunicirajo, sodelujejo in delijo informacije, kar spodbuja razumevanje med kulturami.
  3. Izboljšana kakovost življenja: Tehnologija prinaša inovativne rešitve, ki izboljšujejo naše vsakdanje življenje, od pametnih telefonov, ki olajšajo komunikacijo, do naprednih medicinskih pripomočkov, ki rešujejo življenja.
  4. Izboljšana produktivnost: Tehnologija omogoča avtomatizacijo mnogih nalog, kar vodi v večjo produktivnost in učinkovitost v poslovnem in osebnem življenju. To nam daje več časa za ustvarjalno delo in druge dejavnosti.
  5. Razširitev izobraževanja: Digitalne tehnologije omogočajo dostop do obsežnih virov informacij in izobraževalnih vsebin na spletu. To odpira vrata za e-učenje in izboljšanje izobraževanja po vsem svetu.
  6. Inovacije v zdravstvu: Tehnologija je omogočila razvoj naprednih medicinskih pripomočkov, telemedicine in genetskega zdravljenja. To prispeva k podaljšanju življenja in izboljšanju kakovosti zdravstvene oskrbe.

Negativne misli o tehnologiji:

  1. Zasvojenost in izguba zasebnosti: Prekomerna uporaba tehnologije, zlasti pametnih telefonov in družabnih omrežij, lahko vodi v zasvojenost in vpliva na mentalno zdravje. Poleg tega tehnologija pogosto ogroža zasebnost in varnost osebnih podatkov.
  2. Družbena neenakost: Digitalna vrzel še vedno obstaja, kar pomeni, da ne vsi imajo enak dostop do tehnologije. To lahko povečuje družbeno neenakost.
  3. Zloraba: Tehnologija se lahko uporablja za zlonamerne namene, kot so spletne prevare, nadlegovanje, širjenje sovražnega govora in še več.

Moje misli o tehnologiji so skoraj ambivalentne. Verjamem, da je tehnologija izjemno močno orodje, vendar jo je treba pametno uporabljati. Pomembno je, da se zavedamo njenih pozitivnih in negativnih učinkov ter prevzemamo osebno odgovornost za način, kako jo uporabljamo. Hkrati pa morajo družba, zakonodajalci in tehnološka podjetja prispevati k oblikovanju politik in standardov, ki ščitijo državljane in spodbujajo odgovorno uporabo tehnologije.

Zgodovina se ponavlja

Predstavljajmo si, kako so se ljudje ob odkritju ognja bali tega elementa. Danes ga uporabljamo za ogrevanje in kuhanje. Podobno velja za tehnologijo, telefone in internet – lahko so vir preživljanja, učenja in kreativnosti.

Včerajšnja okrogla miza se ni uspela izogniti pristranskemu razmišljanju, ki je tehnologijo preprosto obtožilo vsega slabega. Vendar pa bi morali sprejeti osebno odgovornost za svojo uporabo tehnologije in ne obtoževati podjetij in storitev, kot so Google in TikTok, ki uporabljajo algoritme na osnovi psihologije.

Zaključujem, da je tehnologija orodje, in od nas je odvisno, kako jo bomo uporabili. Hkrati pa moramo upoštevati, da so dostopnost in uporabnost tehnologije pomembni tudi za skupine, kot so starejši in ljudje s posebnimi potrebami. Dosledno upoštevanje pravil dostopnosti spletnih strani omogoča vključitev v sodobno informacijsko družbo za vse.

Uporabnost in dostopnost

Z veseljem vas vabim, da se poglobite v tematiko uporabnosti in dostopnosti spletnih strani z branjem mojega diplomskega dela, ki je na voljo na naslednji povezavi: Povezava do diplomskega dela. Upam, da boste našli vsebino zanimivo in informativno.

Hvala, ker ste se posvetili branju članka. Vabljeni, da nadaljujete z raziskovanjem spletne strani, kjer boste našli še več zanimivih vsebin.

S hvaležnostjo Jadranka Smiljić

You may also like

Želimo vas obvestiti, da naša spletna stran uporablja piškotke, da vam zagotovimo najboljše virtualno doživetje! Sprejmi Preberi več