V imenu napredka: Kaj je človeški napredek?

Avtor Jadranka Smiljić

V našem mirnem mestu Slovenj Gradec, ki slovi po svoji naravni lepoti in “prijaznih” prebivalcih, se v zadnjih letih dogajajo številne spremembe, ki jih mnogi imenujejo napredek. Vendar pa se postavlja vprašanje, ali so vse te spremembe resnično koristne za nas in za našo skupnost.

Zelo hitra in kratka zgodovina Slovenj Gradca

Slovenj Gradec je mesto z bogato zgodovino, ki sega nazaj v srednji vek. Nastalo je v 13. stoletju, ko je bilo ustanovljeno kot trgovsko naselje in postalo pomembno središče za trgovino in obrt v regiji. Mesto je bilo znano po svoji tekstilni industriji, ki je bila ena najpomembnejših v Avstrijskem cesarstvu.

V zgodovini Slovenj Gradca so pomembno vlogo igrali tudi različni plemiški rodbini, kot so Auerspergi in Thurn-Valsassina. Med 2. svetovno vojno je mesto doživelo težke čase, saj je bilo okupirano in je bilo prizorišče bojev. Po vojni se je razvilo v sodobno mesto, ki ohranja svojo kulturno dediščino in se razvija kot pomembno gospodarsko in kulturno središče v regiji Koroška. Danes je Slovenj Gradec prepoznaven po svoji lepi arhitekturi, muzejih ter kulturno – športnih dogodkih in da ne pozabimo 2x Guinness rekorderki (moja malenkost).

Kaj se dogaja v zadnjem času v Slovenj Gradcu?

Ali gradnja novih objektov, stanovanj, trgovin in drugih infrastrukturnih projektov v resnici prinaša napredek ali zgolj povečuje našo oddaljenost od narave?

Poglejmo nekatere primere. Nedavna gradnja stanovanjskih blokov je prinesla s seboj številne gradbene napake, ki so se kmalu po vselitvi prebivalcev začele kazati. Težave z vlago in plesnijo so postale vsakdanje, kar vpraša, ali je to res napredek. Hitra gradnja s slabimi materiali ima lahko dolgoročne posledice, ki niso v korist naši skupnosti.

Poleg tega skoraj noben nov stanovanjski blok ne ponuja dovolj parkirnih mest za svoje prebivalce. To povzroča stres in nelagodje med prebivalci, ki se borijo za vsak prostor.

V imenu napredka je bilo zgrajen nov bazenski kompleks. Končno ima Slovenj Gradec notranji in zunanji bazen. Kako sem si ga želela. Vendar je bilo razočaranje veliko. Najprej je dostopnost omejena. Težko dostopne poti do bazena in zmedena razporeditev notranjih in zunanjih delov otežujejo izkušnjo. Resnično še dandanes ne vem kako priti iz notranjega v zunanjega in obratno.

Pomembno je tudi poudariti, da napredek ne sme iti na račun udobja in intimnosti. Bazenski kompleks vključuje tudi nove savne, ki bi morala biti kraj sprostitve, je zaradi slabe zasnove postala prostor, kjer se počutimo preveč izpostavljene. To ne ustreza pričakovanjem, ki jih imamo do napredka.

Vprašljiva je tudi prijaznost in odzivnost zaposlenih naših objektov in storitev. Ko so se prebivalci pritožili nad prehladno vodo, so bili odzivi neprijazni in hinavski. To ne prispeva k pozitivni izkušnji in vpliva na ugled našega mesta.

Spotur > Šport > Športni objekti > Bazenski kompleks Aqualatio

Vir slike

Poleg tega smo v imenu napredka izgubili nekaj zelenih površin, kjer so lahko lokalni prebivalci imeli svoje zelo lepe in urejene vrtičke, ki pa jih bodo sedaj žal nadomestili z še enim trgovskim kompleksom. Vprašamo se, ali res potrebujemo toliko trgovin v tako majhnem območju. Ali je to res napredek, če omejuje prosto gibanje prebivalcev?

Nenazadnje, gradnja novih lesenih mostov je korak v pravo smer, vendar so nekateri od teh mostov težko prehodni za invalide in tiste s težavami pri gibanju.

Napredek bi moral biti vključujoč, ne izključujoč.

Resnični napredek človeštva bi moral temeljiti na načelu, da manj postane več. Namesto da se oddaljujemo od narave, bi morali stremeti k temu, da živimo bolj trajnostno in se zavedamo vpliva naših dejanj na okolje. Napredek človeštva je tudi v tem, da se osredotočimo na potrebe ljudi in ne zapravljamo javnih sredstev za nepotrebne projekte. Skupaj lahko ustvarimo resničen napredek, ki bo prinesel koristi za vse prebivalce našega mesta Slovenj Gradec.

Hvala, ker ste se posvetili branju članka. Vabljeni, da nadaljujete z raziskovanjem spletne strani, kjer boste našli še več zanimivih vsebin. Upam, da sem vas navdušila in boste vzeli knjigo v roke. Kdor bere knjige živi tisoč življenj.

S hvaležnostjo Jadranka Smiljić

You may also like

Želimo vas obvestiti, da naša spletna stran uporablja piškotke, da vam zagotovimo najboljše virtualno doživetje! Sprejmi Preberi več