kako se odzvati na kritiko

Kako se odzovemo na kritiko

Avtor Jadranka Smiljić

Ni prav, da nekdo zmanjšuje vrednost nečesa, kar nekdo drug ustvarja ali ponuja. Vsak človek ima svoje sposobnosti, strasti in spretnosti, in to je tisto, kar nas dela edinstvene.

Zadnjič sem doživela kulturni šok. V enem izmed lokalov v Slovenj Gradcu me je lastnik lokala ogovoril. Niti ne vem več zakaj sva načela pogovor. Me je presenetilo, ko je kar iz lepega ponižal in degradiral moje delo in moj poklic.

Njegove besede so bile nekaj v tem smislu … Katera budala ti, da delat spletno stran, ko si jo lahko sam, tak kot sem si jo jst naredi v 5 minutah.

Seveda kaj takega nisem doživela prvič. Vendar me je resnično presenetila njegova izjava oz kako se njegova maska lahko zruši v sekundi. Njegova maska je, da je vedno super duper dobre volje, vedno pripravljen pomagat ljudem … vendar v njegovem bistvu je resnica nekje drugje.

Najprej, da razčistimo naslednje.

Osebe, ki degradirajo ali zaničujejo vaš poklic, obnašanje ali dosežke, pogosto kažejo na lastno nezadovoljstvo, nezadovoljenost ali negotovost v svojem življenju. Včasih lahko takšno obnašanje izhaja iz ljubosumja, pomanjkanja samozavesti ali pa preprosto iz neznanja o vašem poklicu in njegovi vrednosti.

Pomembno je razumeti, da so mnenja drugih ljudi pogosto subjektivna in odražajo njihove lastne izkušnje, vrednote in prepričanja. To ne pomeni nujno, da je vaš poklic ali delo manjvredno. Vsak poklic ima svoje pomembno mesto v družbi in prispeva k skupnosti na svoj način.

Namesto da se odzovete na degradacijo z jezo ali občutkom ogroženosti, se raje osredotočite na svoje dosežke, svoje znanje in strast do svojega dela. Pomembno je, da verjamete vase in vrednote, ki jih prinašate skozi svoj poklic. Gradite pozitivno samopodobo in samozavest, saj boste tako bolj odporni na negativne komentarje drugih.

Ne pozabite, da se vsi srečujemo s kritiko in nezaželenimi mnenji drugih, vendar je ključno, da se ne dovolite, da ta negativnost vpliva na vaše samospoštovanje in strast do dela, ki ga opravljate. Raziščite načine za rast, izboljšanje svojih spretnosti in pridobivanje dodatnega znanja, ki vas bo še bolj utrdilo v vašem poklicu.

Na koncu je pomembno, da se osredotočite na svoje cilje, sledite svoji strasti in gradite uspešno in izpolnjujočo kariero, ne glede na to, kaj drugi pravijo.

Najboljše in najslajša maščevanje je srečno in zadovoljno življenje.

Hvala, ker ste se posvetili branju članka. Vabljeni, da nadaljujete z raziskovanjem spletne strani, kjer boste našli še več zanimivih vsebin.

S hvaležnostjo Jadranka Smiljić

Želimo vas obvestiti, da naša spletna stran uporablja piškotke, da vam zagotovimo najboljše virtualno doživetje! Sprejmi Preberi več