Kako premagati ovire in doseči svoje cilje

Avtor Jadranka Smiljić

Veliko stvari se lahko postavi na pot do tega, kar si želimo doseči v življenju. Včasih se zdi, da so ovire nepremagljive, da nas misli, ki se pojavijo v našem umu, ovirajo in nam preprečujejo, da bi stopili naprej na poti do uspeha.

Ne dovoli, da ti ovire preprečijo dosego tvojih sanj. Namesto tega, izkoristi jih kot stopnice do višin, ki si jih želiš doseči.

Oprah Winfrey

Obstaja nekaj ključnih korakov, ki nam lahko pomagajo premagati ovire in doseči naše cilje. Prvi korak je priznanje, da ovire obstajajo. Pomembno je, da se zavedamo, da se bodo na naši poti pojavile težave, in to je povsem naravno. Ko sprejmemo to dejstvo, smo že korak bliže premagovanju ovir.

Naslednji korak je sprejetje odločitve. Ko odkrijemo, kaj nam stoji na poti do naših ciljev, imamo vedno izbiro. Lahko se ustavimo in se izognemo izzivu, ali pa najdemo način, kako premagati oviro. Ta odločitev je ključna. S svojo odločitvijo ustvarjamo svojo prihodnost. In četudi nekaj gre narobe ali se počutimo, kot da smo spodleteli, moramo postaviti vprašanje: Kaj sploh pomeni spodleteti?

Resnica je, da napredek ni odvisen od tega, ali smo kdaj naredili napako ali se srečali z neuspehom. Napredek je odvisen od tega, ali vztrajamo in se premikamo naprej. To je ključno spoznanje na poti premagovanja ovir. Nikoli ne smemo pozabiti, da ni “pravilnega” načina za dosego uspeha. Edini način, kako ga zagotovo ne dosežemo, je, da sploh ne poskusimo.

Pot do uspeha je vedno posuta z ovirami. Toda ne pozabi, da so največje ovire tiste, ki jih postaviš sam sebi.”

Ralph Waldo Emerson

Ko se soočamo z ovirami, je pomembno, da se zavedamo, da smo mi tisti, ki ustvarjamo svojo prihodnost. S svojo zavezanostjo in s prvim korakom v neznano ustvarjamo svojo pot naprej. Morda se bomo zahvaljevali samim sebi za ta korak. Vsak dan se lahko naučimo iz preteklih izkušenj in jih uporabimo kot vir navdiha. To nam omogoča, da premagujemo ovire, ki se pojavijo na naši poti.

Osredotočimo se na to, kako premagati ovire v našem življenju. Razmislimo o preteklosti, prihodnosti in sedanjosti ter prepoznavajmo ovire, ki nas ovirajo. Morda so to ovire, ki nas ovirajo pri začetku določenega tečaja ali pa nas ustavljajo pri doseganju naših največjih sanj. Raziskujmo te ovire, najdemo v njih uvide in zgodbe.


Ko beremo vprašanja, si zapisujmo svoje misli in ideje. Ko se počutimo navdihnjeni, vzamemo v roke svoj dnevnik in pišimo.

Vprašanja:

Kaj je tisto, kar ti trenutno stoji na poti?

  1. Kaj se zgodi, če premagaš oviro? Še pomembneje, kaj se zgodi, če je ne premagaš (razmisli na široko: čustveno, telesno, finančno itd.)?
  2. Ali lahko najbolj perečo trenutno oviro predstaviš kot preprost seznam opravil? Drugače povedano, kaj moraš naučiti, da jo premagaš? Katere naloge moraš opraviti? Koga moraš prepričati?
  3. Si kdaj uporabil “oviro” kot izgovor, da nisi začel? Si obžaloval?
  4. Ali so ovire dejansko le strahovi, ki te držijo nazaj?
  5. Katera je najdalj trajajoča ovira v tvojem življenju? Katere korake si naredil, da si napredoval pri premagovanju te ovire? Kako daleč si prišel s tem? Kaj si si želel, da bi se zgodilo? Kako bi bilo to mogoče?
  6. Katera je največja ovira, s katero si se spopadal v preteklosti? Si jo premagal? Če da, kako? Če ne, zakaj?


Moji odgovori: Največja ovira v mojem življenju sem jaz – sama sebi postavljam največje ovire. Kljub temu, da vem, kaj bi morala storiti, da bi dosegla finančni uspeh, vedno izberem življenje, ki je več kot le preživetje.

Če bi se lahko osredotočila samo na poslovni uspeh, bi morda imela več denarja, a hkrati bi izgubila polnost življenja. Zavedam se, da se moram naučiti postavljati prioritete, saj mi je trenutno vse enako pomembno. Pospravljeno stanovanje, telesna vadba, branje, delo, izobraževanje – vse ima zame velik pomen. A žal je dan premalo dolg.

V resnici je moja največja ovira to, da se moram začeti ceniti in si postaviti višje ceno za svoj čas. To mi bo omogočilo, da bom lahko opravljala tudi druge dejavnosti in živela polno življenje, saj bi vsak moral živeti in ne le preživeti. Obžalovanja doživljam le v zasebnem življenju, saj verjamem, da je za vse ostalo vsako dejanje priložnost za učenje.

Moje ovire so strahovi ali bolje rečeno neznanje. Kako naj se cenim, če mi v življenju še nihče ni pokazal, kako naj to storim? Moja največja ovira je torej pomanjkanje zaupanja vase in v svoje sposobnosti, pa tudi postavljanje višje cene za svoje storitve.

V preteklosti so bili odnosi moja največja ovira. Bila sem primorana zaključiti tiste odnose, kjer ni bilo spoštovanja do mene. Zato, ko zdaj prepoznam, da odnos ne prinaša spoštovanja, ga končam in uničim most med nami. Ne le da ga končam, uničim ga, da se nikoli več ne vrnem na isto pot.

Morda ne bomo odgovorili na vsako vprašanje, vendar to ni pomembno. Ne bojmo se slediti manj uhojeni poti. To je naše osebno potovanje, in ni pravilnega ali napačnega načina za to. Pustimo, da nas spomin in domišljija vodita, kamor je treba iti. Ne bojmo se razmišljati, raziskovati in razpletati svoje misli. To je naša pot k premagovanju ovir in doseganju ciljev, ki si jih želimo v življenju.

Hvala, ker ste se posvetili branju članka. Vabljeni, da nadaljujete z raziskovanjem spletne strani, kjer boste našli še več zanimivih vsebin.

S hvaležnostjo Jadranka Smiljić

You may also like

Želimo vas obvestiti, da naša spletna stran uporablja piškotke, da vam zagotovimo najboljše virtualno doživetje! Sprejmi Preberi več