Življenje brez mask: Iskanje pristnosti

Avtor Jadranka Smiljić

Pozdravljeni, dragi bralci!

Sedim za svojo mizo, zraven mene je druga skodelica kave in pred mano se je slasten čokoladni kolač z rdečo peso in se prepuščam užitku. Ko tako uživam ob kavi in velikem kosu sočnega kolača, sem se za trenutek zazrla v svoje misli. Srečna sem, saj sem spoznala, da živim življenje brez mask.

Nasprotno od mene pa sem okoli sebe opazila ljudi, ki nosijo svoje maske vsak dan. Ne govorim o običajnih maskah, ki jih nosimo za zaščito pred boleznimi, ampak o maskah pretvarjanja. Težke maske, ki jih nosijo, da bi zadovoljili pričakovanja drugih, da bi se prilagajali družbenim normam ali se izogibali neprijetnim situacijam.

V mojem okolju je polno takšnih ljudi, ki se pretvarjajo, da so nekaj, kar v resnici niso. Ena oseba, ki sem jo dobro poznala, je bila čudovita ženska. Po videzu bi nihče ne mogel reči o njej niti ene same slabe stvari. Skrbno si je zgradila svojo masko in uspevalo ji je zelo dobro. Ampak resnica je nekoliko drugačna.

Ko sem pogledala njeno okolico, sem opazila, da je njen šef in njen najboljši prijatelj dva največja šovinistična in narcisoidna moška primerka svoje rase. To me je postavilo pred vprašanje, kako lahko oseba, ki na zunaj izgleda tako super, ima lahko takšne ljudi za svoje prijatelje.

Psihologija narekuje, da ženska z nizko samopodobo se morda ne čuti vredna boljšega odnosa ali meni, da je to najboljše, kar si zasluži. Lahko se celo boji, da bo izgubila te osebe in se počuti odvisno od njihovega odobravanja.

V veliki meri pa imajo pretekli odnosi in izkušnje iz otroštva vpliv na to, kakšne odnose iščemo in toleriramo kot odrasli. Če je ženska odraščala v okolju, kjer je bilo tovrstno obnašanje normalizirano ali ni imela vzornikov zdravih odnosov, se lahko znajde v podobnih vzorcih tudi v odraslosti.

Vprašala sem se, ali je to zares sreča? Ali je vredno živeti v takšnem okolju, kjer moraš vsak dan nositi masko, da bi ugajal drugim? Ali ni bolj pomembno biti iskren do sebe in živeti življenje v skladu s svojimi resničnimi vrednotami?

V svoji sreči sem spoznala, da ni. Odločila sem se, da bom živela življenje brez mask. Izbrala sem pot pristnosti, kjer lahko izražam svoje misli, občutke in ideje brez strahu pred obsojanjem drugih. Ni vedno enostavno, saj živimo v svetu, kjer je pritisk, da se prilagajamo, zelo močan. Vendar sem spoznala, da je moje notranje zadovoljstvo in mir veliko pomembnejša vrednota od sprejemanja družbenih pričakovanj.

Resnična moč se pokaže, ko si upamo biti pristni brez potrebe po maskah. Življenje brez mask nam omogoča, da zasijemo v svoji edinstvenosti in sprejmemo sebe ter druge brez pretvarjanja. To je prava svoboda.

Vsak dan se zahvaljujem za to svobodo, ki jo imam. Pijem kavo, uživam v slastnih kolačih in zrem v svet, ki je poln mask. Ne sodim drugih, saj razumem, da vsakdo nosi svojo masko iz različnih razlogov. Toda upam, da bodo ljudje prej ali slej spoznali, da je življenje brez mask polno resnične sreče in svobode.

Zato vas spodbujam, dragi bralci, da se vprašate, ali nosite svojo masko le zaradi drugih ali tudi zaradi samega sebe? Ali je življenje, ki ga živite, pristno ali zgolj odsev pričakovanj drugih?

Zapomnite si, da je sreča v iskrenosti do sebe. In ko boste enkrat našli pogum, da odvržete svojo masko, boste odkrili resnično svobodo in izjemno lepoto, ki jo prinaša življenje brez pretvarjanja.

Naj bo vaše življenje polno radosti, iskrenosti in sreče!

Hvala, ker ste se posvetili branju članka. Vabljeni, da nadaljujete z raziskovanjem spletne strani, kjer boste našli še več zanimivih vsebin.

S hvaležnostjo Jadranka Smiljić

You may also like

Želimo vas obvestiti, da naša spletna stran uporablja piškotke, da vam zagotovimo najboljše virtualno doživetje! Sprejmi Preberi več