Jabolčna juha s pimentom

Osvežilna detox jabolčna sladica

Avtor Jadranka Smiljić

Enostaven in hiter recept za jesensko razstrupljanje. Namesto sladice si privoščite slastno juho!

Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran

Jabolka so priljubljen sadež, ki ga najdemo po vsem svetu. Obstaja ogromno različnih sort jabolk, ki se razlikujejo po barvi, okusu in teksturi. Jabolka so hranilno bogata, saj vsebujejo vlaknine, vitamin C, vitamin A, in kalij. So nizkokalorična hrana, kar jih dela odlično izbiro za zdravo prehrano.

Poleg svoje prehranske vrednosti so jabolka znana tudi po svojih morebitnih zdravstvenih koristih. Vsebujejo antioksidante, ki lahko ščitijo telo pred prostimi radikali, ter vlaknine, ki podpirajo prebavo. Povezana so z zmanjšanim tveganjem za srčne bolezni in druge bolezni.

Jabolka so dolgo obstojna, kar pomeni, da jih lahko hranimo v hladilniku ali hladnem prostoru več tednov ali celo mesecev.

Jabolko je pogosto simbolizirano z zdravjem, znanjem (npr. izraz “jabolko znanja” iz Biblije) in so tudi priljubljen dar na učiteljskih dnevih.

Več o začimbi piment

Začimba, imenovana piment (ali pimenta), izvira iz plodov rastline Pimenta dioica, ki je domača na otoku Hispaniola (danes razdeljen med Haiti in Dominikansko republiko) in drugih delih Karibskega otočja. Plodovi te rastline so majhni, temno zeleni in spominjajo na črni poper, vendar imajo edinstveno kombinacijo okusov, ki vključujejo vonj po cimetu, klinčkih, muškatnem oreščku in popru.

Piment je znan tudi kot “jamajški poper” ali “allspice” v angleško govorečih državah, saj se zdi, da združuje okuse več različnih začimb. Uporablja se v različnih kuhinjah po svetu, vključno z mehiško, jamajško, karibsko in sredozemsko kuhinjo. Nekatere od njegovih pogostih uporab vključujejo:

  1. Kulinarična uporaba: Piment se pogosto uporablja pri pripravi omak, marinad, juh, sladic in peciv. Dodaja okus burgerjem, mesnim jedem, ribam in juham. V nekaterih kulturah je pomemben sestavni del tradicionalnih jedi, na primer v jamajških kjerijskih jedeh.
  2. Pečenje in sladice: Zaradi svoje kombinacije vonjav cimeta, klinčkov in muškatnega oreščka se pogosto uporablja pri pripravi pekovskih izdelkov, kot so piškoti, kolači in slaščice.
  3. Pijače: Piment se uporablja tudi pri pripravi nekaterih alkoholnih pijač, vključno s številnimi vrstami likerjev, ruma in drugih žganih pijač.
  4. Zdravilne lastnosti: V tradicionalni medicini nekaterih kultur se piment uporablja zaradi svojih potencialnih zdravilnih lastnosti, kot so analgetične in protivnetne lastnosti ter za izboljšanje prebave.
  5. Arome: Olje pimenta se uporablja tudi v parfumeriji in pri proizvodnji aromatičnih olj ter mil.

Čeprav ima piment številne uporabne lastnosti, je pomembno, da ga uporabljate zmerno, saj ima zelo močan okus, ki lahko prevlada nad drugimi sestavinami jedi.

Jabolčna juha s pimentom

Jabolčna juha s pimentom

oseb: 4 čas priprave: čas kuhanja:
hranilna vrednost 200 kalorij 20 grams maščob
ocena 5.0/5
( 1 glasovanje )

SESTAVINE

  • 5 jabolk
  • 400 ml vode
  • 1/2 žličke pimenta
  • 4 žličke medu

NAVODILA

  • V kozici zavremo vodo z medom.
  • Jabolka olupimo in odstranimo pečke.
  • Narezana jabolka in piment damo v vodo.
  • Pokrijemo in pustimo, da 15 minut počasi vrejo.
  • Jabolka odstavimo z ognja in jih zmeljemo.
  • Postavimo na toplo.
  • Juho okrasimo z naribano jabolko in ščepcem pimenta.

 

 

OPOMBE

Recept je iz Knjige Razstrupljanje Detox str. 80

Ste pripravili ta recept?
Kako vam je šlo z mojimi recepti? Označi me na Instagramu na @jadranka.smiljic

You may also like

Želimo vas obvestiti, da naša spletna stran uporablja piškotke, da vam zagotovimo najboljše virtualno doživetje! Sprejmi Preberi več