Moj novi pekač za šarkelj (in recept, ki izgine hitreje kot keks)
Zopet sem si kupila nov pekač za šarkelj. Ja, spet. In to čisto z namenom – ker preprosto obožujem njegov videz. Tisti razkošni, spiralni, skoraj kraljevski vzorec, ki da pecivu videz, kot da je prišlo naravnost iz francoske palače. Ampak ali ste vedeli, da ima ta oblika prav posebno zgodovino?
Pekač za šarkelj, kot ga poznamo danes, izvira iz Evrope – najbolj priljubljen je bil v Avstriji, Nemčiji in Franciji, kjer so ga imenovali Gugelhupf ali Kugelhopf. Njegova značilna oblika z luknjo v sredini ni samo za okras – ima prav praktičen namen: omogoča enakomerno peko debelejšega testa, saj toplota pride tudi v sredino. Ta funkcionalna rešitev pa je sčasoma postala pravi estetski simbol prazničnega peciva.

Včasih so šarkelj postregli le ob posebnih priložnostih – porokah, praznikih, velikih slavjih. Danes pa si ga privoščimo tudi ob običajni nedelji … ali pa kar sredi tedna, če imamo nov pekač, ki ga moramo preizkusiti. 😉
Recept za šarkelj, ki ga delim z vami spodaj, je tisti klasični, preizkušeni – preprost, puhast in ravno prav sladek. Lahko ga pripravite kot marmornega (z dodatkom kakava) ali pa pustite v enotni svetli varianti, ki se kar topi v ustih.
Samo en nasvet: če ga boste spekli, se zavedajte, da ga bo zmanjkalo v rekordnem času. Moja otroka sta ga dobesedno zmazala kot bi rekel keks. In ko sem hotela narediti še fotografijo za objavo … ups, samo še drobtine! 😄

Vabljeni da raziščite mojo spletno stran, kjer boste našli še preostale recepte.
Ohladi in posuj s sladkorjem v prahu ali prelij s čokoladno glazuro. Dober tek! 🍰😊
SESTAVINE
NAVODILA