Klasičen šarkelj

Avtor Jadranka Smiljić

Moj novi pekač za šarkelj (in recept, ki izgine hitreje kot keks)

Zopet sem si kupila nov pekač za šarkelj. Ja, spet. In to čisto z namenom – ker preprosto obožujem njegov videz. Tisti razkošni, spiralni, skoraj kraljevski vzorec, ki da pecivu videz, kot da je prišlo naravnost iz francoske palače. Ampak ali ste vedeli, da ima ta oblika prav posebno zgodovino?

Pekač za šarkelj, kot ga poznamo danes, izvira iz Evrope – najbolj priljubljen je bil v Avstriji, Nemčiji in Franciji, kjer so ga imenovali Gugelhupf ali Kugelhopf. Njegova značilna oblika z luknjo v sredini ni samo za okras – ima prav praktičen namen: omogoča enakomerno peko debelejšega testa, saj toplota pride tudi v sredino. Ta funkcionalna rešitev pa je sčasoma postala pravi estetski simbol prazničnega peciva.

Včasih so šarkelj postregli le ob posebnih priložnostih – porokah, praznikih, velikih slavjih. Danes pa si ga privoščimo tudi ob običajni nedelji … ali pa kar sredi tedna, če imamo nov pekač, ki ga moramo preizkusiti. 😉

Recept za šarkelj, ki ga delim z vami spodaj, je tisti klasični, preizkušeni – preprost, puhast in ravno prav sladek. Lahko ga pripravite kot marmornega (z dodatkom kakava) ali pa pustite v enotni svetli varianti, ki se kar topi v ustih.

Samo en nasvet: če ga boste spekli, se zavedajte, da ga bo zmanjkalo v rekordnem času. Moja otroka sta ga dobesedno zmazala kot bi rekel keks. In ko sem hotela narediti še fotografijo za objavo … ups, samo še drobtine! 😄

Vabljeni da raziščite mojo spletno stran, kjer boste našli še preostale recepte.

Klasični šarkelj

oseb: 12 kos čas priprave: čas kuhanja:
hranilna vrednost 320 / kos kalorij 15g maščob
ocena 5.0/5
( 2 glasovanje )

SESTAVINE

  • 4 jajca
  • 150 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 150 ml olja
  • 200 ml mleka
  • 300 g moke
  • 1 pecilni prašek
  • Naribana limonina lupinica (po želji)
  • 2 žlici kakava (za marmorni učinek, po želji)
  • Maslo in moka za model

NAVODILA

  1. Pečico segrej na 180°C in model za šarkelj premaži z maslom ter posuj z moko.
  2. Stepaj jajca in sladkor – stepaj jih, dokler zmes ne postane svetla in puhasta.
  3. Dodaj olje in mleko ter nežno premešaj.
  4. Zmešaj moko s pecilnim praškom in postopoma presej v jajčno maso.
  5. Po želji dodaj limonino lupinico.
  6. Za marmorni šarkelj: polovico mase loči in v eno polovico vmešaj kakav. Nato obe zmesi izmenično vlivaj v model.
  7. Peci 40-50 minut pri 180°C (preveri z zobotrebcem – če je suh, je šarkelj pečen).

Ohladi in posuj s sladkorjem v prahu ali prelij s čokoladno glazuro.

Dober tek! 🍰😊

Ste pripravili ta recept?
Kako vam je šlo z mojimi recepti? Označi me na Instagramu na @jadranka.smiljic

You may also like

Želimo vas obvestiti, da naša spletna stran uporablja piškotke, da vam zagotovimo najboljše virtualno doživetje! Sprejmi Preberi več