Veganski bučni muffini (1)

Veganski bučni muffini

Avtor Jadranka Smiljić

Buče niso le simbol jeseni, temveč tudi izjemno hranljivo živilo, ki ga lahko uporabimo na nešteto načinov. Njihova naravna sladkoba in kremasta tekstura sta kot nalašč za pripravo sladic – tudi zdravih! Tokrat ti predstavljam recept za veganske bučne muffine, ki so rahli, dišeči in ravno prav sladki. So odlična izbira za zajtrk, popoldansko malico ali sladico brez slabe vesti.

Kdaj so bučni muffini popolna izbira?

  • Ko želiš nekaj sladkega, a hkrati rahlo zdravega.
  • Ko imaš v hladilniku bučni pire in ne veš, kako bi ga uporabil.
  • Ko potrebuješ hitro in preprosto sladico, ki jo lahko pripraviš brez posebnih kuhinjskih pripomočkov.
  • Ko pričakuješ goste in želiš ponuditi nekaj posebnega.
  • Ko iščeš vegansko sladico, ki bo všeč tudi tistim, ki niso vegani.

Zakaj so buče tako posebne?

Buče niso le okusne, ampak tudi bogate s hranili. So odličen vir beta-karotena, ki ga telo pretvori v vitamin A in skrbi za dober vid ter močan imunski sistem. Poleg tega vsebujejo veliko vlaknin, ki skrbijo za zdravo prebavo, in so nizkokalorične, zaradi česar so odlična sestavina za sladice, ki ostanejo sočne, a ne pretežke.

Še ena prednost bučnega pireja? Nadomesti del maščobe v receptu, zato lahko pri pripravi sladic zmanjšamo količino olja ali masla, ne da bi se pri tem odpovedali puhasti teksturi.

Posebna sestavina – pirina moka
V tem receptu sem uporabila pirino moko, ki je lažje prebavljiva od klasične pšenične in ima rahlo oreškast okus, ki se odlično ujema z začimbami, kot so cimet, ingver in muškatni orešček. Čeprav je pirina moka bogatejša s hranili, še vedno poskrbi za prijetno rahlo teksturo muffinov.

Zdaj pa k receptu! Priprava je preprosta, rezultat pa slasten. 🤎✨

Veganski bučni muffini (1)

Veganski bučni muffini

oseb: 12 čas priprave: čas kuhanja:
hranilna vrednost 200 kalorij 20 grams maščob
ocena 5.0/5
( 1 glasovanje )

SESTAVINE

  • 240 g bučnega pireja
  • 120 g rastlinskega jogurta (kokosov, mandljev ali sojin)
  • 100 g rjavega nerafiniranega sladkorja ali kokosovega sladkorja
  • 60 g kokosovega olja (stopljenega) ali drugega rastlinskega olja
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • 120 g pirine moke
  • 60 g bele pšenične moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1/2 čajne žličke sode bikarbone
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 1/2 čajne žličke ingverja v prahu
  • 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka
  • Ščepec soli
  • 1 jedilna žlica mletega lanenega semena + 3 jedilne žlice vode (za "laneno jajce")
  • 80 g temne veganske čokolade ali bio lešnikovega namaza (lahko ga dodate v sredino)

NAVODILA

Postopek

    1. Laneno jajce: V majhni posodici zmešaj 1 žlico mletega lanenega semena z 3 žlicami vode. Pusti stati 5–10 minut, da nastane gelasta tekstura.

    2. Pečico segrej na 180 °C in pripravi pekač za muffine, obložen s papirčki ali rahlo namaščen.

    3. V večji posodi zmešaj bučni pire, rastlinski jogurt, sladkor, stopljeno kokosovo olje, vaniljev ekstrakt in laneno jajce. Mešaj, da nastane enotna masa.

    4. V drugi posodi zmešaj pirino moko, belo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, cimet, ingver, muškatni orešček in sol.

    5. Suhe sestavine postopoma dodaj mokrim in nežno premešaj (ne mešaj preveč, da ostanejo muffini rahli!).

    6. Na koncu vmešaj še temno vegansko čokolado ali v vsak modelček dodaj malo bio lešnikovega namaza.

    7. Testo razporedi v modelčke za muffine, napolni jih približno do 3/4.

    8. Peci 18-20 minut, dokler zobotrebec, ki ga vstaviš v sredino, ne pride ven čist (če zadaneš čokolado ali namaz, bo masten).

    9. Muffine pusti nekaj minut v modelčku, nato jih prestavi na mrežo, da se ohladijo.

Ste pripravili ta recept?
Kako vam je šlo z mojimi recepti? Označi me na Instagramu na @jadranka.smiljic

You may also like

Želimo vas obvestiti, da naša spletna stran uporablja piškotke, da vam zagotovimo najboljše virtualno doživetje! Sprejmi Preberi več