Muffini so ena tistih čarobnih malih stvari, ki nas vedno spravijo v dobro voljo. Pripravljeni so hitro, brez kompliciranja, primerni za zajtrk, malico ali sladico po kosilu – in dišijo po domu.
Tokrat sem se poigrala s klasičnim vaniljevim receptom in namesto olja dodala sladko smetano. Rezultat? Mehki, rahli, skoraj tortasti muffini, ki bodo navdušili vsakega sladkosneda. 🧁

Sestavina, ki naredi razliko: sladka smetana
V tem receptu je skrivna zvezda sladica – sladka smetana.
Namesto običajnega olja ali masla sem uporabila 100 g tekoče sladke smetane, ki sem jo rahlo pogrela. Smetana poskrbi za izjemno bogato teksturo, mehko sredico in nežno aromo. Muffini so po njej bolj sočni, a hkrati čvrsti – kot bi imeli mini tortice v papirčku.
Če nimaš olja ali želiš nekaj bolj kremastega, je tale trik vreden zlata. In ja – recept brez olja, ki še vedno topi srca. 💛

Pečico segrej na 180 °C. Model za muffine obloži s papirčki. V večji skledi zmešaj moko, pecilni prašek, sol in sladkor. V drugi skledi stepaj jajci, dodaj mleko, pogreto sladko smetano in vanilijo. Mokre sestavine zlij k suhim in premešaj le toliko, da se povežejo (masa naj bo rahlo grudasta). Vmešaj koščke čokolade – polovico jih shrani za vrh. Modelčke napolni do 2/3 višine, ne čisto do roba. Po vrhu potresi še preostanek čokolade. Peci 18–22 minut, dokler muffini ne narastejo in zobotrebec pride ven čist.
SESTAVINE
NAVODILA