Popolna jed – krompir, jajce in slanina

Popolna jed – krompir, jajce in slanina

Avtor Jadranka Smiljić

“Krompir ni le priloga. Je rešitelj lakote, tolažba ob deževnem dnevu in zvest sopotnik v vsaki kuhinji.”

Krompir – skromna zvezda naših kuhinj

Krompir. Tako preprost, a tako veličasten. Vsakodnevna sestavina, ki jo imamo skoraj vedno doma, a ji redko posvetimo več pozornosti. In vendar – ali si sploh predstavljamo kuhanje brez krompirja?

Malo zgodovine – kako je osvojil svet

Čeprav ga pogosto povezujemo s tradicionalno slovensko kuhinjo, krompir izvira iz Južne Amerike, kjer so ga gojili že pred več kot 7000 leti. V Evropo je prispel v 16. stoletju, sprva kot okrasna rastlina. Potreboval je kar nekaj časa, da so ljudje ugotovili, da je pod zemljo tisti pravi zaklad – hranljiva gomolja, ki nasitita tudi največje jedce.

Zakaj imamo krompir tako radi?

Ker je:

  • nasiten in ugoden,
  • izredno prilagodljiv – pečen, kuhan, pire, ocvrt, v solati, v juhah ali kar tako,
  • blagega okusa, zato se poda skoraj k vsaki jedi,
  • bogat z vlakninami, kalijem in vitaminom C.

Krompir nas ne razočara. Tudi takrat, ko v kuhinji zmanjka idej, se lahko zanesemo nanj. Je kot dober prijatelj – tih, potrpežljiv in vedno na voljo, ko ga potrebujemo. V tej jedi postane prava zvezda – pečen počasi, z maslom in soljo, do zlato hrustljave popolnosti.

Popolna jed – krompir, jajce in slanina
oseb: 2 čas priprave: čas kuhanja:
hranilna vrednost 545 kalorij 30–35 g maščob
ocena 5.0/5
( 1 glasovanje )

SESTAVINE

  • 4 srednje veliki krompirji (najbolje z rdečo ali rumeno lupino)
  • 2 jajci
  • 4 rezine slanine
  • 1 žlička masla na vsak krompir
  • sol po okusu
  • Za zeliščno omako:
  • 150 g kisle smetane
  • 2–3 stroki česna, drobno nasekljani ali stisnjeni
  • pest svežega peteršilja, drobno sesekljanega
  • sol in sveže mlet poper po okusu

NAVODILA

1. Pečemo krompir

  • Pečico segrej na 220 °C.

  • Krompir dobro operi, a ne olupi. Na vsakega daj košček masla in malce soli.

  • Vsak krompir posebej zavij v aluminijasto folijo in peci vsaj 1 uro, dokler ni mehak (lahko preveriš z vilico).

2. Pripravimo jajci

  • Jajci skuhaj po želji – mehko kuhani (6–7 min) ali trdo (8–10 min).

  • Po kuhanju jih ohladi v hladni vodi, nato olupi in prereži na polovico.

3. Popečemo slanino

  • V ponvi brez olja popeči rezine slanine, dokler niso lepo hrustljave.

4. Zmešamo zeliščno omako

  • V skodelici zmešaj kislo smetano, česen, peteršilj, sol in poper.

  • Po želji pusti nekaj minut, da se okusi prepojijo.

5. Sestavimo jed

  • Krompir odvij iz folije, prereži rahlo po sredini.

  • Dodaj žlico ali dve omake, polovico jajca in rezino slanine na vrh.

  • Po želji potresi še s svežimi zelišči ali kapljico olivnega olja.

 

OPOMBE

Jed je odlična tako topla kot hladna. Za bolj poln obrok lahko dodaš še rukolo, svežo zelenjavo ali žlico fermentirane sirotke za boljšo prebavo.

Ste pripravili ta recept?
Kako vam je šlo z mojimi recepti? Označi me na Instagramu na @jadranka.smiljic

Morda vam bo všeč tudi

Želimo vas obvestiti, da naša spletna stran uporablja piškotke, da vam zagotovimo najboljše virtualno doživetje! Sprejmi Preberi več