Slastna domača mineštra s fižolom

Avtor Jadranka Smiljić

Ta tradicionalna jed je polna okusa in hranljivih sestavin, ki vas bodo navdušile. Sledite preprostim korakom in pripravite si okusen obrok, ki vas bo pogrel v hladnejših dneh. Pripravljeni? Začnimo!

Jedi na žlico imajo posebno mesto v svetu kulinarike in prehranjevanja. Čeprav so različne po svojih sestavinah, okusih in kulturah, imajo skupno značilnost – užitek, udobje in hranljivost, ki jih prinašajo. Tu je nekaj razlogov, zakaj so jedi na žlico tako priljubljene in dobre za nas.

Preprostost

Prvi razlog je preprostost. Jedi na žlico so običajno enostavne za pripravo, saj večinoma vključujejo kuhanje v eni posodi. To pomeni manj pomivanja in čiščenja po kuhanju, kar je za mnoge kuharje zelo dobrodošlo. Poleg tega je enostavno prilagoditi sestavine in začimbe po lastnem okusu, kar omogoča ustvarjanje unikatnih okusov.

Hranljivost

Drugi razlog je hranljivost. Jedi na žlico pogosto vključujejo različne vrste zelenjave, stročnic, mesa ali ribe ter žitaric, kar omogoča uravnoteženo prehrano. Tako dobimo potrebne vitamine, minerale, beljakovine in vlaknine, ki so pomembni za naše zdravje in dobro počutje. Poleg tega je kuhanje na nizki temperaturi pri pripravi juh in enolončnic ohranja večino hranilnih snovi, kar povečuje njihovo prehransko vrednost.

Okus

Tretji razlog je okus. Dolgotrajno kuhanje jedi na žlico omogoča, da se okusi sestavin medsebojno prepletajo in poglabljajo. To ustvarja bogate, kompleksne okuse, ki nas razvajajo in nas popeljejo v kulinarično doživetje. Poleg tega lahko začimbe in zelišča dodajo jedem na žlico edinstvene arome, ki nas razveseljujejo že med kuhanjem.

Udobje

Četrti razlog je udobje. Jedi na žlico so idealne za hladnejše dni ali obdobja, ko si želimo nekaj, kar nas pogreje in nas nahrani od znotraj. Skodelica vroče juhe ali obilen lonec enolončnice nam pričarata občutek topline, varnosti in domačnosti. Te jedi so kot objem za našo dušo in nas spomnijo na tople trenutke v družbi družine in prijateljev.

Nazadnje, jedi na žlico prinašajo tudi druženje in povezovanje. Ob skupnem uživanju v topli juhi ali enolončnici se ustvarjajo nepozabni trenutki, ki povezujejo ljudi. Skupno kuhanje, prenašanje družinskih receptov in deljenje teh jedi z drugimi nas zbližuje ter ustvarja močne vezi in spomine.

Vse te razloge združujejo jedi na žlico v svoji enostavnosti, hranljivosti, okusu, udobju in druženju. So več kot le obrok – predstavljajo celoten doživljajski in kulinarični spekter, ki nas osrečuje, nahrani in povezuje. Zato ne čakajte in se prepustite užitkom jedi na žlico ter odkrijte, zakaj so tako priljubljene po vsem svetu.

Vabljeni da raziščite mojo spletno stran, kjer boste našli še preostale recepte.

Domača mineštra s fižolom

oseb: 4 čas priprave: čas kuhanja:
hranilna vrednost 270 kalorij 20 grams maščob
ocena 5.0/5
( 2 glasovanje )

SESTAVINE

  • 2 korenčka
  • stebel zelene
  • 1 čebula
  • 1 žlica olja
  • 1 liter zelenjavne osnove
  • 400 g paradižnikov
  • sol
  • 80 testenin
  • 50 g ohrovta
  • 100 g kuhanega velikega belega fižola
  • bazilika za dekoracijo
  • kos kruha

NAVODILA

Priprava:

  1. Operite korenje in zeleno ter ju nasekljajte na majhne koščke. Na koncu nasekljate še čebulo. Segrejte olje v loncu in popražite zelenjavo in čebulo toliko, da nekoliko porumeni
  2. Dodajte paradižnikovo mezgo in dobro premešajte. Dodajte zelenjavno juho in nasekljate paradižnike. Posolite in počakajte da zavre. Vmes nekajkrat premešajte, da se sestavine ne primejo na dno posode.
  3. Ko mineštra zavre, dodajte še testenine po 7 minutah pa še koščke ohrovta in fižol. Mineštra naj vre še 2 minut, da se testenine zmehčajo.
  4. Dekodirajte z baziliko in postrezite s kosom domačega hrustljavega kruha.
Ste pripravili ta recept?
Kako vam je šlo z mojimi recepti? Označi me na Instagramu na @jadranka.smiljic

You may also like

Želimo vas obvestiti, da naša spletna stran uporablja piškotke, da vam zagotovimo najboljše virtualno doživetje! Sprejmi Preberi več