Uspeh zagotovljen – sočna klasika, ki vedno tekne!
Košček jeseni na krožniku
Jesen … čas obiranja jabolk, vonja po pečenih kostanjih in toplem čaju.
Dnevi postajajo krajši, zrak je svež, listi pa se obarvajo v tisoče odtenkov — kot bi nas narava nežno spomnila, da je čas, da tudi mi upočasnimo, se zavijemo v odejo in dovolimo sebi, da malo odpočijemo.
V tem umirjenem ritmu narave se skriva pravi Hygge – tista mehka toplina domačnosti, ki jo začutiš, ko pečica greje kuhinjo in se po stanovanju razširi vonj po jabolkah in toplem biskvitu.
Priprava tega kolača ti bo vzela le približno pol ure, peka pa še kakih 45 minut. A ko boš ugriznila v prvi grižljaj, boš vedela, da je bilo vredno.
Vsak kos je kot topel objem jeseni – preprost, dišeč in poln spominov na domačnost.
Ne verjameš? Poskusi. Speči si svoj košček jeseni.

1. Jabolka olupimo, narežemo na četrtine in odstranimo peščišča. Narežemo jih na rezine, pokapamo z malo limoninega soka in posipamo z 2 žlicama sladkorja. 2. 60 g masla in preostali sladkor penasto zmešamo z ročnim mešalnikom. Ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake, limonino lupino in preostali limonin sok dodamo mešanici z maslom in sladkorjem. Postopoma med stalnim mešanjem dodajamo mleko in rum. Beljake trdo stepemo s ščepcem soli in jih vmešamo v testo. 3. Pečico segrejemo na 180 °C. Namažemo model, vanj vlijemo testo in obložimo z jabolki. Preostalo maslo raztopimo na šibkem ognju in z njim premažemo jabolka. Kolač bo posebej aromatičen, če uporabimo »stare« sorte jabolk iz domačega sadovnjaka, kot so bobovec, carjevič, zlata reneta ali zlata parmena.
SESTAVINE
NAVODILA
Priprava:
Kolač pečemo približno 40 minut (sredina, vroči zrak 160 °C).
Ohladimo in posujemo s sladkorjem ali sladkorjem v prahu.OPOMBE